Ouder toevoegen als de leerling nog niet actief is

Wanneer een kind nog niet actief is in je Leerlingadministratiesysteem (LAS) kun je de leerling niet via een MOO-synchronisatie in Klasbord Ouderapp aanmaken. Dit komt voor wanneer de leerling nog geen 4 jaar oud is, of op een andere manier proefdraait in een groep. Ook wanneer je via een EDEXML-import werkt zal de leerling hierin niet voorkomen. Je kunt op de volgende manier als beheerder de ouder(s)/verzorger(s) toch toegang geven tot de groep.

Groepscodebrief genereren

In de app:

1. Ga in het menu naar Groepen.
  2. Klik op de groep waar je de ouder/verzorger aan toe wilt voegen.
  3. Klik op Uitnodiging delen of Print PDF-uitnodiging.
  4. De ouder/verzorger kan nu met deze groepscode een account aanmaken. Dit account moet door een leerkracht of groepsbeheerder van de groep worden goedgekeurd voordat de ouder/verzorger de tijdlijn kan zien.

In de webversie:

1. Ga naar Beheer en klik in het menu op Groepen
  2. Klik op de groep waar je de ouder/verzorger aan toe wilt voegen.
  3. Klik op Uitnodiging delen of Print PDF-uitnodiging.
  4. De ouder/verzorger kan nu met deze groepscode een account aanmaken. Dit account moet door een leerkracht of groepsbeheerder van de groep worden goedgekeurd voordat de ouder/verzorger de tijdlijn kan zien.

Ouder/verzorger en kind koppelen

Wanneer het kind op een later moment wel actief staat in het LAS is het belangrijk om ouder(s)/verzorger(s) en kind in Klasbord Ouderapp te koppelen. Functies zoals gesprekkenplanner en absenties melden werken niet wanneer ouder/verzorger en kind niet gekoppeld zijn. Je kunt dit alleen in de webversie uitvoeren.

In de webversie:

1. Zorg dat de leerling aangemaakt wordt in Klasbord Ouderapp door een MOO-synchronisatie te starten of een nieuw EDEXML-bestand te importeren.
  2. Klik op Beheer en klik in het menu op Gebruikers.
  3. Zoek de nieuwe leerling en klik deze aan.
  4. Ga in het scherm Gebruiker bewerken naar het tabblad Ouders/Verzorgers.
  5. Zoek in het veld Zoek een ouder/verzorger naar de ouder(s)/verzorger(s) van het kind.

Wanneer je hier één of meerdere ouders(verzorgers) niet kunt vinden, hebben ze waarschijnlijk nog geen account aangemaakt met de groepscode. Je kunt een ouderbrief genereren en de ouders/verzorgers op deze manier een account laten maken.