Jaarovergang uitvoeren

Aan het begin van een nieuw cursusjaar moet de jaarovergang in Klasbord Ouderapp uitgevoerd worden. Er kunnen drie situaties voorkomen. Hieronder worden ze alle drie toegelicht.

Jaarovergang met MOO-koppeling

• Werk het LAS bij naar het nieuwe schooljaar.
  • Voer de MOO koppeling in Klasborg Ouderapp aan het begin van het schooljaar uit via Beheer > Groepen > MOO-synchronisatie

Naar boven

Jaarovergang met een EDEXML bestand

Stap 1 – Exporteer een nieuw EDEXML bestand vanuit je LAS

• Werk het LAS bij naar het nieuwe schooljaar.
  • Exporteer een EDEXML bestand vanuit je LAS en sla deze op je computer op. Kies een map die je gemakkelijk kunt terugvinden.

Stap 2 – Importeer het EDEXML bestand

• Ga in Klasbord Ouderapp naar Beheer Importeren en selecteer vanaf je computer het nieuwe EDEXML bestand.

Stap 3 – Controleer de gegevens

Nadat je het EDEXML bestand hebt geselecteerd zie je een overzicht van alle leerkrachten, groepen en leerlingen die geïmporteerd zullen worden:

Het systeem controleert automatisch of de leerlingen en leerkrachten al bestaan in Klasbord Ouderapp. Als dit niet het geval is wordt er een nieuwe leerling of leerkracht aangemaakt.

Bestaande leerlingen

Bij bestaande leerlingen wordt in de linkerkolom de leerling vanuit het EDEXML bestand weergegeven en in de rechterkolom de leerling die al in Klasbord Ouderapp aanwezig is. Controleer of deze hetzelfde zijn. Wanneer dit niet het geval is kun je vanuit het dropdown menu de juiste naam opzoeken.

Stap 4 – Importeer de gegevens

• Klik onderaan het import scherm op de knop Importeren
  • Ga na het importeren naar het groepenoverzicht en controleer of de gegevens juist zijn geïmporteerd. Let erop dat het schooljaar correct staat ingesteld.

• Het schooljaar wordt automatisch overgezet.
  • Selecteer het juiste schooljaar.

Goed om te weten

Berichten van het vorige schooljaar blijven beschikbaar in de tijdlijn en in de berichtenbox. Ouders kunnen deze in het nieuwe schooljaar nog steeds bekijken. Voor ouders van kinderen die van school zijn gegaan, geldt dat zij de berichten niet meer kunnen zien.

Naar boven

Jaarovergang zonder LAS-integratie

Deze situatie is van toepassing als de school in Klasbord ouderapp groepen en gebruikers toe wil voegen zonder gebruik te maken van een koppeling met MOO en ook niet vanuit een LAS.

Een jaarovergang zonder MOO of EDEXML koppeling is het veranderen van het schooljaar waaronder de groep geregistreerd staat.

• Ga in Klasbord Ouderapp naar Beheer > Groepen
  • Klik op de groep waarvan je het schooljaar wil aanpassen.
  • Kies onder de kop Schooljaar het nieuwe schooljaar.
  • Is de groep niet zichtbaar? Ga dan naar Beheer > Groepen en filter Actieve groepen op het vorige schooljaar. Zo vind je de groepen die op vorig schooljaar geregistreerd staan.
  • Klik vervolgens op de groep en pas het schooljaar aan.

Scholen die een Standaard groep hebben en geen schooljaar gekoppeld hebben, hoeven geen jaarovergang uit te voeren.

Naar boven

Vragen?

Als je vragen hebt over de jaarovergang, neem dan contact op met onze servicedesk via 074 240 46 66, of via de online servicedesk.